Bike Fit Sudio | We fit your bike
Uraniumweg 8a Heerenveen | info@bikefitstudio.nl

Anne-Floris Bottema


Wat is een Triathlon?
Triathlon is een verzamelnaam voor gecombineerde duursporten, of een zogenoemde ‘multisport’. Dit wil zeggen dat het een sport is die uit meerdere disciplines bestaat. Het wordt ook wel een combinatieduursport genoemd. De meest voorkomende combinatie van triathlon bestaat uit zwemmen, wielrennen en rennen. Een hele triathlon wordt ook wel Ironman genoemd: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en als afsluiting een marathon 42,1 km.

Hoe begin je dan?
Nou gewoon, na een avond bier drinken besloten om met 8 vrienden de 1/8 van Workum te doen. Een hilarische dag met bommetjes, schoolslag, een oude racefiets en een rondje rennen in en om Workum. Na afloop een biertje met patat en aangeschoten naar huis.

Thuis evalueren en erachter komen: dit is gaaf, ik wil meer! Dat heeft nog paar jaar geduurd en langzaamaan kreeg ik het virus en de verslaving te pakken. Ik wilde een hele triathlon! Een IRONMAN! Dat moest de Frysman worden. Een hele Triathlon in Friesland op het Reaklif. Hoe ga je dat aanpakken? Dat moet met een coach. Iemand die kennis en kunde heeft.

Zo gezegd, zo gedaan. Testen, hartslag, vo2, lactaatdrempel, aërobe en anaerobe drempels bepalen. Advies was veel maar langzaam trainen. Een heel schema, een vreemde gewaarwording. Gestopt met drinken en vijf dagen per week aan de slag. Hoe zwem ik eigenlijk? Tijd voor zwemles en borstcrawl training.

Fietsen, hoe gaat dat het beste? Een bikefit en tips van Thomas. Rennen bij Horror in Sneek. Zowel duur als techniek. Langzaam beter en sneller worden. Een jaar trainen!

Uiteindelijk was daar de dag. De Frysman. Zwemmen in een wild IJselmeer. Zwaar! Beuken tegen de hoge golfen in. Doorgaan en niet opgeven. Uit het water op de fiets 180 km door Friesland. Allemaal bekenden langs de kant die je aanmoedigen. Wat een euforisch gevoel en dat in je vaderland. Onderweg iemand tegen komen in een rolstoel en je beseffen dat je dit kunt en mag doen. Klein traantje weggepinkt. Na het fietsen rennen, een marathon. Zes rondjes. Hier ook aangemoedigd worden door bekenden en onbekenden. Een finish in 11:02 uur. Wat een belevenis en wat een emotie!

Genoten, en later nog een Ironman gedaan in Frankfurt. Je wordt ouder, maar door gedegen trainen nog steeds sneller. Ik kan iedereen het proces aanbevelen om een triathlon te gaan doen. Je leert je zelf goed kennen en je kunt veel meer dan je denkt.

Belangrijk is gebruik maken van de kennis van professionals. De bikefit heeft ook bijgedragen aan een betere prestatie, houding op de fiets en het voorkomt blessures. Super mooi om deze sport te kunnen doen, samen met dit team.

Contact

Bike Fit Studio
Uraniumweg 8a
8445 PH Heerenveen
info@bikefitstudio.nl
06-21449947